Vad är berikning?

Av Linda Atmer - HundTänk

Har du funderat över varför din hund gräver så mycket eller varför den nogsamt undersöker sitt kvarter eller sin tomt varje morgonrunda? Hunden har precis som människan och alla andra djur beteenden som den är starkt motiverad att utföra. För enkelhetens skull väljer vi att kalla dessa för medfödda beteenden.

Fundera över en sak som du älskar att göra. Det kan vara att jogga, gå på bio eller att prova nya recept. Tänk sen att du aldrig mer skulle få utföra det – hur skulle det kännas? Både människor och djur har behov som vi behöver få utlopp för. Får vi inte det sjunker vår livskvalitet. Alla arter har specifikt för sin art olika beteendebehov som behöver tillgodoses för att just de ska må bra. När djur inte har möjlighet att utföra viktiga naturliga beteenden så kan problembeteenden och andra beteendestörningar uppstå. Som att de börjar jaga sin svans istället för rådjur, hoppa upp och ner istället för att få röra på sig eller gräver i soffan istället för ute på fältet efter sorkar. Så tänk nu igen på den sak du inte längre fick göra. Och tänk på om det finns ett alternativ där du kan få utlopp för beteendet fast på ett annat sätt. Så om du nu älskar att gå på bio men inte längre kan det – skulle du kunna kolla på film hemma eller gå på en teaterföreställning istället? Att skapa möjlighet att få utlopp för sina medfödda beteendebehov är berikning!

Att hundar behöver stimulans och sysselsättning utöver motion och mat vet de flesta om. Berikning handlar till skillnad från aktivering om att ge sin hund möjlighet att utföra vissa specifika och för individen viktiga beteenden. En viktig del i berikningen är att ge sin hund ett privatliv (tänk bara på hur mycket i din hunds liv du styr!) och möjligheter att välja. Ett exempel på det senare är att låta hunden ha flera alternativa liggplatser. Många hundar vill ligga på olika platser och på olika sätt beroende på både vilken ras och individ hunden är. Vissa vill ligga högt, andra rulla ihop sig till en boll i en korg, och en tredje vill kunna bädda runt i filtar och täcken. De allra flesta vill ha flera möjligheter beroende på om de ska vila eller sova för natten. Fundera över vilken typ din hund är!

För att ta reda på vilka beteenden som är viktiga för din hund måste du dels ta hänsyn till hundens ursprung, artegenskaper och vilka beteenden som din hund som individ uttrycker behov av att få utföra. Självklart ska man också titta på vilka beteenden som har avlats fram för den specifika rasen – gör vi det får vi också förklaringen till varför terriers gärna gräver och retrievrar älskar att badar!
 

Vill du lära dig mer om berikning?

Att få leta föda ger både födoberikning och rörelseberikning!
Att få undersöka är ett grundläggande behov för hunden.
Alla hundar har jaktlust - den uttrycks bara på olika sätt!